ISTORIC

DOMAȘNEA


Scurt istoric

Numele de Domasnea vine din limba slava, cuvantul “Domasch” insemnand casa, casnic, bland, locuinta, domiciliu dar atribuindu-se insa sufixul [(n)ia] de origine latina, acesta din urma ii stabileste paternitatea romana, latinescul “Domus”, avand acelasi inteles cu “domasch”-ul slav pe care l-au imbratisat satenii din considerente de ordin fonetic.

Potrivit unui document publicat de istoricul maghiar Frigzes, s-a crezut ca vechimea Domasnei se poate stabili incepand din anul 1436. Dar, cercetarile mai noi, in special cele facute de Dr. Dimitrie Roman, au scos la iveala un document din care se poate stabili ca un grup de case exista in hotarul satului inca din anul 159 e.n.

Documentul consta dintr-o diploma militara. Intr-adevar cu ocazia construirii de catre autoritatile austriece in granita militara banateana, in anul 1928 a soselei Orsova-Caransebes, pe portiunea drumului, la locul numit “Dealul Domasnii” a fost dezgropata fundatia unui sant roman de de 40 x 34 m, unde s-a gasit o tablita din bronz in dimensiunea 95 mm lata, 60 mm inalta si 0.5 mm grosime, asa numita “tabula honestae missionis”, emisa din ordinul imparatului Hadrian la 27 septembrie 159 pe numele ostasului veteran Ivornecus, de origine celtica. Aceasta tablita se gaseste la muzeul de antichitati din Viena, inregistrata sub numarul D.XIII.